Yeni araştırmalar, birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin (KOBİ) temel sağlık ve güvenlik hükümleri konusunda hâlâ yapacak çok fazla işleri olduğunu ortaya koyuyor. Küçük Ölçekli İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği konusuna dikkat çekmek istedik.
Küçük Ölçekli İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Sağlanır?
İşyerindeki kazalar ve hastalıklar ciddi bir yüktür. KOBİ’ler hem mali hem de itibar açısından maliyet riski altındadır. Pek çok KOBİ, İSG ihlallerinin potansiyel maliyetlerine rağmen risk değerlendirmelerine öncelik vermekte hala çok yavaş.
Risk değerlendirme politikası, işverenlerin işyeri risklerini belgelemesinin ve bunları hafifletecek potansiyel çözümleri belirlemesinin bir yoludur. Bir işletmenin sağlık ve güvenlik risklerini gözden geçirme konusundaki yasal görevlerini yerine getirmesine yardımcı olabilir.
Risk değerlendirme politikalarının faydalarına rağmen, KOBİ’lerin yalnızca yüzde 36’sı halihazırda bir risk değerlendirme politikasına sahiptir.
İşletmeniz için hangi düzenlemelerin geçerli olduğunu belirleyin
Düzenlemeler sektör türüne veya lokasyona bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden, işletmeniz için geçerli olan spesifik düzenlemeleri araştırmanız ve belirlemeniz önemlidir. İlgili kuralları ve düzenlemeleri belirlemenize yardımcı olması için sektör derneklerine, yerel devlet kurumlarına veya bir hukuk uzmanına danışın.
İşinize özel gereklilikleri öğrenin
İşletmeniz için geçerli olan düzenlemeleri belirledikten sonra, özel gereklilikleri incelemek ve anlamak için zaman ayırın. Yasal metinleri inceleyin ve ayrıca seminerlere katılın. İşyeri güvenliği konusunda uzmanlığa sahip profesyonellerden rehberlik alın.
Gereksinimleri karşılamak için gerekli değişiklikleri uygulayın
Düzenlemeleri iyice anladıktan sonra, uyumluluğu sağlamak için iş yerinizde değişiklikleri uygulayın. Bu, politikaları güncellemeyi, yeni prosedürler oluşturmayı, çalışanlara eğitim sağlamayı, yeni ekipman veya teknolojiye yatırım yapmayı içerebilir.
Küçük işletmelerde İSG eğitimi nasıl uygulanır?
Eğitim ihtiyaçları değerlendirmesi yapın
İşyerinizde mevcut olan spesifik güvenlik risklerini ve tehlikelerini değerlendirerek başlayın. Bu, çalışanlarınız için en uygun ve gerekli eğitim türlerini belirlemenize yardımcı olacaktır.
İhtiyaç değerlendirmesine dayalı bir eğitim programı geliştirin
Güvenlik eğitiminin gerekli olduğu alanları belirledikten sonra, bu ihtiyaçları karşılayan kapsamlı ve özel bir program oluşturun. Hem genel güvenlik konularını hem de gerekli sektöre veya işe özel eğitimi eklediğinizden emin olun.
Eğitimi tüm çalışanların anlayabileceği ve erişebileceği bir formatta sunun
Farklı öğrenme stilleri ve tercihlerine uyum sağlamak için yüz yüze oturumlar, çevrimiçi kurslar veya videolar gibi çeşitli eğitim yöntemlerini kullanmayı düşünün. Kalıcılığı ve anlayışı üst düzeye çıkarmak için içeriğin ilgi çekici bir şekilde sunulduğundan emin olun.
Eğitim programının etkinliğini değerlendirin ve gerektiğinde iyileştirmeler yapın
Kazalar, yaralanmalar veya ramak kala olaylardaki azalmalar gibi temel performans göstergelerini takip ederek güvenlik eğitimi programınızın etkisini düzenli olarak değerlendirin. Çalışanlardan geri bildirim toplayın. Bu bilgileri programda gerektiği şekilde iyileştirmeler ve ayarlamalar yapmak için kullanın.
Eğitimi düzenli olarak yenileyin ve güncelleyin
Güvenlik düzenlemeleri, endüstri standartları ve en iyi uygulamalar zamanla değişebilir. Bu değişiklikler konusunda güncel kaldığınızdan ve gerektiğinde bunları eğitim programınıza dahil ettiğinizden emin olun. Ek olarak, çalışanların bilgilerini pekiştirmeleri ve güvenliği ön planda tutmaları için düzenli tazeleme kursları planlayın.
İSG güvenlik kültürünü teşvik edin
Tüm çalışanları güvenlik politikaları ve prosedürlerinin geliştirilmesine ve ayrıca uygulanmasına dahil ederek güvenliğe öncelik veren bir işyeri kültürünü teşvik edin. Güvenliğe güçlü bir bağlılık sergileyen çalışanları takdir edin ve ödüllendirin. Çalışanlara güvenlik kaygıları ve iyileştirmelerle ilgili deneyimlerini veya iç görülerini paylaşma fırsatları sağlayın.
Yeni işe alınanlar ve devam eden çalışanlar için eğitim sunun
Tüm yeni çalışanların işe alım süreçlerinin bir parçası olarak güvenlik eğitimi almasını sağlayın. Mevcut çalışanlar için sürekli eğitim fırsatları sağlayın. Bu, tüm iş gücünüzün genelinde tutarlı bir güvenlik bilgisi ve farkındalığı düzeyinin korunmasına yardımcı olacaktır.
Eğitimi farklı roller ve departmanlar için özelleştirin
Farklı iş fonksiyonları ve departmanlar benzersiz güvenlik risklerine ve gereksinimlerine sahip olabilir. Bu rollerdeki çalışanlara, onların özel ihtiyaçlarını ya da zorluklarını ele almak için özel eğitim sağladığınızdan emin olun.
Eğitimi belgeleyin ve izleyin
Tarihler, kapsanan konular ve çalışanların katılımı dahil olmak üzere tüm güvenlik eğitimi etkinliklerinin ayrıntılı kayıtlarını tutun. Bu belgeler yalnızca programınızın etkinliğini izlemenize yardımcı olmakla kalmayacak. Aynı zamanda düzenleyici denetimler veya denetimler durumunda da yararlı olacaktır.
Dış ortaklarla işbirliği yapın
Sektörünüzdeki işletmelerle ağ kurun. En iyi uygulamaları paylaşmak ve birbirinizin deneyimlerinden öğrenmek için güvenlik uzmanlarına danışın. Bu, güvenlik eğitimi programınızı geliştirmek için yeni stratejiler veya yaklaşımlar belirlemenize yardımcı olabilir. Ender OSGB uzmanlarına ulaşmak için tıklayın.
Güvenlik politikalarınızı ve prosedürlerinizi düzenli olarak gözden geçirin ve revize edin
İşletmeniz büyüdükçe ve değiştikçe, etkili ve alakalı kalmalarını sağlamak için güvenlik politikalarınızı ve prosedürlerinizi gözden geçirmeniz çok önemlidir. Yeni tehlikeleri, teknolojileri veya endüstri standartlarını ele almak için gereken ayarlamaları yapın.
Küçük işletme sahipleri bu adımları atarak çalışanlarının güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmalarını ve işyeri güvenlik yasalarına uygun kalmalarını sağlayabilirler. Bu da daha yüksek üretkenliğe, daha az çalışan devrine yol açacaktır. Eğitim, destek ve uzman yardımı için arayın. Diğer yeni yazılarımızdan haberdar olmak için bizi takip edin.