Yanıklar İçin İlk Yardım

Herhangi bir yanık veya haşlanmayı mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek için uygun ilk yardım kullanılmalıdır. Bu, ciltteki hasar miktarını sınırlayacaktır. Yanıklar için ilk yardım nasıl yapılır kısaca aktaralım.

Yanığın Ciddiyetinin Belirlenmesi

Yanığın ölümcüllüğü derinin kaç katmanını etkilediğine bağlıdır. Küçük yanıklar cildin sadece dış katmanını etkiler. Yanıklar rahatsız edici olsa da büyük bir sağlık riski oluşturmaz. Ancak daha derin yanıklar derinin birçok katmanını yok etme eğilimindedir. Önemli bir sağlık tehlikesi oluştururlar ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyarlar.

Ciddiyetlerine göre yanıklar üç türe ayrılabilir:

Birinci derece yanıklar

Birinci derece yanıklar yüzeysel ve ağrılıdır . Genellikle kırmızıdırlar, kurudurlar ve çok fazla basınçla solgunlaşırlar. Çok şiddetli değildirler ve basit ilk yardımla hafifletilebilirler.

İkinci derece yanıklar

Birinci derece yanıkların aksine, ikinci derece yanıklar genellikle ağrılı kabarcıkların bulunduğu yüzeysel kısmi kalınlıktaki yanıklardan derin kısmi kalınlıktaki yanıklara kadar değişir . Bazen ikinci derece yanıklar damar yaralanmasının derecesine göre kırmızı ve ıslak veya beyaz ve çok kuru olabilir .

Üçüncü derece yanıklar
Bunlar en şiddetli olanlardır ve derhal harekete geçilmezse yaşamı tehdit edebilirler . Üçüncü derece yanıklar, iyileşmesi için özel tedavi gerektiren tam kat yanıklardır. Kalınlık derinin veya altındaki dokunun tahribatını gösterir.

Yanıklar İçin İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Yanıl durumu ısıya, kimyasallara, elektriğe, radyasyona ve diğer tehlikelere maruz kalma sonucu oluşabilecek yaygın bir işyeri yaralanmasıdır. Yanıklar, ciddiyetine bağlı olarak ağrıya, şişmeye, kabarmaya, doku hasarına ve hatta ölüme neden olabilir.

Bu yazıda, işyerindeki farklı derecelerdeki yanıkları ve bunların yaygın nedenlerini, ayrıca etkili tedavi seçeneklerini ve önleme stratejilerini tartışacağız.

İşyerinde yanıkların yaygın nedenleri nelerdir?

Yanıklar, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilecek ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden işyeri yaralanmalarına neden olabilir. Sıcak ekipman, makine veya maddelerin sıklıkla kullanıldığı inşaat, imalat ve konaklama gibi belirli endüstrilerde yanık riski daha yüksektir.

İşyerinde Yanıklar İçin İlk Yardım

Yanıklar için etkili tedavi seçenekleri yanığın derecesine, şiddetine ve yanığın kaynağına bağlıdır. Sahada bir yanık kitinin bulunması, meydana gelmesi durumunda işyerinde yanıkların tedavisinde size yardımcı olabilir.

Yangın yanıkları ve yaraları nasıl tedavi edilir?

Yangın sebebiyle oluşan yanıkları ve yaralar, hızlı ve uygun tedaviyi gerektiren ciddi yaralanmalar olabilir. Tedavi etmek için;

  • ısı kaynağını ortadan kaldırmak,
  • etkilenen bölgeyi soğuk suyla soğutmak,
  • yanık yakınındaki giysi veya takıları çıkarmak ve
  • yanığı temiz, yumuşak bir pansuman veya bezle kapatmak gerekir.

Yanık büyükse veya ciltte çatlaklar varsa veya yanık yüzde, ellerde, ayaklarda veya cinsel organlardaysa veya yanık şiddetli ağrıya, şişmeye veya kabarmaya neden oluyorsa tıbbi müdahale gerekecektir. Uygun tedavi ile çoğu yanık ve yara birkaç gün ile birkaç hafta arasında iyileşir.

Elektrik temasından kaynaklanan yanıklar nasıl tedavi edilir?

Birisi elektrik teması nedeniyle yanmışsa, yanık küçük görünse bile elektrik kaynağını kapatın ve acil tıbbi yardım çağırın. Yanığa dokunmayın veya yanığa yapışan giysileri çıkarmaya çalışmayın. Kazazedenin hava yolunu ve solunumunu kontrol edin ve gerekiyorsa ilk yardım uygulayın.

Yanığı temiz, kuru, kabarık olmayan bir pansumanla örtün ve hipotermiyi önlemek için kazazedeyi sıcak tutun. Tıbbi yardım gelene kadar hayati belirtilerini izleyin. Elektrik yanıklarının göründüğünden daha şiddetli olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, daha fazla yaralanmayı önlemek ve uygun iyileşmeyi desteklemek için derhal tıbbi yardıma başvurmak çok önemlidir.

Kimyasal yanıklar nasıl tedavi edilir?

  • Kimyasal yanıkları tedavi etmek için kimyasal kaynağı uzaklaştırın.
  • Etkilenen bölgeyi en az 20 dakika boyunca soğuk suyla yıkayın.
  • Kirlenmiş giysileri dikkatlice çıkarın.
  • Yanığı steril, yumuşak olmayan bir pansumanla örtün ve gerekirse şok için ilk yardım sağlayın.

Tedavi, ilgili kimyasala bağlı olarak değiştiğinden, ilgili kimyasalın türünü belirlemek ve uygun hareket tarzı konusunda tıbbi tavsiye almak önemlidir. Ayrıca çalışanlarınıza, tehlikeli maddeler ve kimyasallarla en iyi şekilde nasıl baş edebileceklerini öğrenmeleri için eğitim de verebilirsiniz .

İşyerinde yanıklar nasıl önlenir?

İşyerinde yanıkların önlenmesi, eğitim, tehlike değerlendirmeleri ve uygun kişisel koruyucu ekipmanın (KKD) kullanımını gerektirir . İşverenler potansiyel tehlikeleri belirlemek için düzenli risk değerlendirmeleri yapmalısınız. Yanıkları önlemek için uygun güvenlik önlemlerini uygulamalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir