İster işveren isterseniz İSG profesyoneli olun işyerinde uyguladığınız İSG planınızın ne kadar başarılı olduğunu ölçmeniz çok güç. Ancak bazı dinamiklerin kontrolü ile İSG Planlamanız Ne Kadar Etkili? Değerlendirebilmeniz de mümkün.
Yasal Düzenlemeler
İş kolunuza ve iş niteliğinize uygun olan yönetmelik, kanun ve güncel değişiklik maddelerinin takip edildiğinden emin olun. Denetim sırasında muhakkak not defterinizle denetim yapan kişinin yanında olun.
Gündelik kontrollerinizi atlamayın
Her mesai günü yapılması gereken bir onay formu yapın. Bu onay formu ile teçhizat, kişisel korunma donanım ekipmanları, makine ve diğer işleyişin yolunda olduğundan emin olun.
Finansal etki
İSG kaynaklı harcamalarınızı, iş kazası ya da iş kazası sonrası personelde oluşan etki sebebi ile verimin düşmesi, isg malzemeleri eksikliğinin giderilmemesi sebebi ile işlemeyen makine, teçhizat vb. finansal giderlerinizi kontrol edin. İş gücünüzün performansını takip edin ve ortada bir sorun varsa bunu çözmek içi yeni yollar arayın. Sağlık harcamaları artıyorsa işleyişte bir problem var demektir. Hemen müdahale edin.
Sorunların sınıflandırılması
İşyerinde yaşanan kazaların ya da yaralanmaların sınıflandırılmasını yapın. Sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sorunları ortadan kaldırın veya izleyin. Eğer konu eğitim sürekliliğinin aksaması ise yeni bir plan yapın. Personelin bu eğitimleri uyguladığından emin olun.
Personel kontrolü
Mesaide yada vardiyada olan işçinin psikolojik, uyku, stres durumunu takip edin. Eğer çalışılan noktaya uygun olmayan bir performans var ise görev yerini değiştirin.
İşyerinizde uyguladığınız İSG planına tam katılım
Emniyet müdahalesini anında yapabilmek için, iş gücü içinde tam katılım sağlayacak bir sistem oluşturun. Bu size sorunları belirlemede hız kazandıracaktır.
İSG Yıllık Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır?
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği 15’inci maddede de İSG çalışma planından bahseder. Yönetmelik, “Yıllık çalışma planı İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili yıllık çalışma planı İSGB veya hizmet alınan işletme dışında kurulu Bakanlıkça yetkilendirilen birimler tarafından hazırlanır ve işverene sunulur. Onaylanan plan işyerinde ilan edilir ve bir nüshası işverence muhafaza edilir.” Açıklamasını yapar.
Yıllık çalışma planında,
- Makine ve ekipman muayeneleri,
- İSG eğitimleri,
- İSG kurul toplantısı tarihleri,
- İş yeri ortam ölçümleri,
- Risk değerlendirme raporları ve yenileme tarihleri,
- Periyodik sağlık muayenesi tarihleri,
- Tatbikatlar,
- İlaçlama ve diğer çalışmalar yer alacaktır.
Yıllık plan hazırlanırken periyodik olarak gerçekleştirilmesi gereken çalışmalar takvim kontrolünde yapılmalıdır. 1 senelik periyodik olan işlem atlanmamalı son yapıldığı tarih kontrolü yapıldıktan sonra planlanmalıdır. Ayrıca faaliyetlerin kimler tarafından yapılacağı planda belirlenmiş olmalıdır.
Yıllık çalışma planı çalışmasında personelin ve çalışmada yer alacak diğer kişilerin de görüşü alınmalıdır. İş yerinin çalışma düzeni bozulmadan veya zarar vermeden gerçekleştirilebilecek tarihler seçilmelidir. Yanlış bir planlama ön görülemeyen problemlere sebep olarak ciddi sonuçlar doğurabilir.. Bu yüzden yıllık çalışma planlanırken iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimine ek olarak çalışan temsilcilerinin de fikirleri alınmalıdır.
Yıllık çalışma planı kim tarafından onaylanır?
Yıllık çalışma planı işveren veya işveren vekili tarafından onaylanır. Muhafazası da işyerinde bulunan İSG dosyasında saklanır. İSG Planlamanız Ne Kadar Etkili? İşyerinizde başarılı bir ortam oluşturuldu mu? Tüm bunlar haftalık, aylık ve yıllık performans hesabı ile mümkün olacaktır. Doğru bir İSG ancak doğru bir sistemle mümkündür.