Kafa Korumasını Kullanma Kuralları

Kafa Korumasını Kullanma Kurallarıİş yerinde kafa korumasının amacı, çalışanları düşen döküntülerden, alçakta asılı nesnelerden, elektrik tehlikelerinden ve hatta doğrudan güneş ışığından korumaktır. Sanayi ve inşaat işçileri genellikle kafalarını darbelerden korumak için baret veya baret takarlar. Ancak koruyucu şapkaların sadece baret veya kask takmaktan daha fazlası vardır. İş yerinde Kafa Korumasını Kullanma Kuralları ve İşyerinde baş koruma KKD’leri hakkında detayları listeledik.

Kafa Korumasını Kullanma Kuralları ve Nitelikleri

Baret veya koruyucu kask seçmeden önce işçiler ve yöneticiler mevcut sınıfları, türleri ve bunların amaçlarını bilmelidir. Bu kılavuzu, çalışanların ve yöneticilerin bir satın alma işlemi yapmadan önce uygun korumayı seçmelerine yardımcı olmak için hazırladık.

Kafa Korumasını Kullanma Kuralları Nelerdir?

Yukarıdan nesnelerin veya döküntülerin düşebileceği, çalışanın kafasını sabit bir nesneye çarpabileceği veya elektrik tehlikelerinin mevcut olduğu durumlarda kafa koruması kullanılmalıdır. Bu koşullar genellikle inşaat ve endüstriyel şantiyelerde meydana gelir. Bu alanların çoğu, aktif tehlikeler görünür olmasa bile kafa koruması gerektirir.
Baş koruması, çalışanları olası kafa yaralanmalarından korur ve iş sahasında gerekli olan ek kişisel koruyucu ekipmanın (KKD) bir parçası olabilir.
İşçiler, baret inceleme şablonumuz gibi bir kılavuz kullanarak baretlerini veya kasklarını düzenli olarak incelemelidir . Bu, korumanın iyi çalışır durumda olmasını sağlayacaktır.

İyi Koruyucu Baretlerin Nitelikleri Nelerdir?

İyi bir baş koruması aşağıdakileri yapabilmelidir:

  • Penetrasyona ve kafaya darbelere karşı direnç,
  • Darbeyi absorbe etmek için bir süspansiyon sistemi sağlayın.
  • Gerektiğinde elektrik çarpmalarına karşı izolasyon sağlayın.
  • Suya dayanıklı ve yavaş yanan olun.
  • İşçinin kafa derisini, yüzünü, boynunu ve omuzlarını koruyun.

Baş Korumanın Üç Sınıfı Nelerdir?

Sağladıkları elektriksel koruma miktarına bağlı olarak üç kafa koruma sınıfı vardır: E Sınıfı, G Sınıfı ve C Sınıfı. E Sınıfı (elektriksel), 20.000 volta kadar elektriğe dayanacak şekilde test edilmiştir. G Sınıfı (genel) 2.200 volta kadar test edilmiştir. C Sınıfı (iletken), elektriksel koruma sağlamaz. Baretler ve kasklar uygun sınıfla etiketlenmiştir.

İki Tip Kafa Koruması Nelerdir ?

Tip I, kafayı düşen döküntüler veya nesneler gibi üstten gelen darbelere karşı korur.
Tip II, kafayı sabit bir nesneye çarpmak gibi üst ve yan kısımlara gelen darbelerden korur.

Baretler ve kasklar sağladıkları uygun koruma türüyle etiketlenmiştir.

Kimler Koruyucu Başlık Takmalıdır?

Düşen moloz veya nesnelerden, sabit nesnelere çarpmadan veya elektrik çarpması tehlikelerinden kaynaklanan tehlikelere maruz kalan inşaat ve sanayi işçileri baş koruması kullanmalıdır. Sınıf ve tür, tehlikenin özel yapısına ve işçinin büyük olasılıkla nerede vurulacağına bağlı olacaktır.

Hangi Tehlikeler Baş Korumasını Gerektirir?

Birçok inşaat şantiyesi, temel KKD’nin bir parçası olarak baretlerin her zaman takılmasını zorunlu kılsa da, güvenlik standartları yalnızca birkaç durumda kafa koruması gerektirir. Aşağıdaki durumlarda koruma sağlanmalıdır:

  • Olası düşen nesneler veya kalıntılar
  • Alçakta asılı nesneler veya çıkıntılı nesneler
  • Elektriksel tehlikeler

Korumanın türü ve sınıfı, çalışanın nerede çalıştığına ve çevresinde hangi potansiyel tehlikelerin bulunduğuna bağlı olacaktır.

Baretler ve Güvenlik Baretleri Arsındaki Farklar?

Koruyucu başlık olarak baretler ve koruyucu baretler, çalışanların çalıştıkları yere göre bunları taktıkları zamana göre farklılık gösterir. Yerdeki işçiler, düşen molozlara veya çıkıntılı nesnelere maruz kaldığında baret giyerler.

Güvenlik kaskları, düşme tehlikesi olan yüksekte çalışanlar tarafından giyilir. Güvenlik kaskları baretlerle aynı şekilde derecelendirilmiş ve sertifikalandırılmıştır.

Kasklar ve baretler de farklı görünüyor. Kasklar genellikle başa daha yakın durur. Yerleşik çene kayışlarına sahiptir ve kenarlarında çok az siperlik vardır veya hiç yoktur. Ayrıca darbe anında kafayı korumak için daha fazla iç dolguya sahiptirler ve takılabilir. Vizörler, kulak koruması içerebilirler ve yüksek görünürlüğe sahip malzemelerden yapılmış olabilirler.

Güvenlik kaskları genellikle baretlere göre yanal darbelere karşı gelişmiş koruma sağlar. Yükleniciler güvenlik kasklarının baretlerden biraz daha pahalı olduğunu görebilirler. Maliyetin daha yüksek olmasının nedeni, isteğe bağlı olarak eklenen donanımın yanı sıra hem başın üst kısmı hem de yan taraf için ekstra koruma sağlanmasıdır.

KKD denetimleri yazımız için tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir