Bölgesel olarak bazı bölgeler şimdiden kış koşullarına geçti ve çalışanlar da bu konuda iş niteliğine göre hafif ya da daha ağır zorluklarını hissetmeye başladı. Öncelikle kış şartlarında dışarda çalışanlar için birkaç sıcak ipucu verelim. Sonrasında ise kış mevsimi için iş güvenliği önlemleri ve sık karşılaşılan kazalardan bahsedelim.
Açık Havada Çalışanlar Soğuktan Nasıl Korunur?
Soğuk kış şartlarında açık havada çalışmak zorunda olan personel için mutlaka bir takım kişisel önlemlerin de alınması gerekir. Bunları kısaca sıralayalım:
- Vücudunuza giyeceğiniz kıyafetlerin sıcak, temiz olmasına özen gösterin.
- Kahvaltınızı tamamlamadan iş başı yapmayın.
- Üç kat kıyafetiniz olsun ince, orta kalınlık ve kalın veya dışardan direkt gelecek risklere karşı korunma olarak tanımlayabiliriz.
- Termal kıyafetler kullanın.
- Açıkta çıplak ten bırakmamaya çalışın.
- Çift çorap giyin (kışın kullanacağınız ayakkabı bir numara büyük olsun)
- Yalıtımlı botlar kullanın.
- Eldiven kullanın.
- Islanmamaya çalışın veya ıslanırsanız hemen üstünüzü değiştirin.
- Hareket edin.
- Molalarda sıcak yiyecek veya içecekler tüketin.
- Mutlaka bir termos edinin.
Kış Mevsimi İçin İş Güvenliği Önlemleri
Soğuk dışında kış aylarında genel yaşanan kazalar şu başlıklarda toplanmaktadır.
- Kayma ya da düşme
- Araç kazaları
Kayma veya düşme kazalarında bilindiği üzere buzlu, karlı ya da yağmurlu zemin sebebiyle yaşanacaktır. Bu konuda korunma sağlamak için; çalışılan alanda yağmur suyu oluşumunun engellenmesi ya da kaymayı kolaylaştıran malzemelerin yayılımın engellenmesi, aydınlatma, temizliğe önem verilmesi ve uygun KKD kullanımı örnek olarak gösterilebilir. Tüm bunların yanında çalışılan alana ve iş niteliğine göre ek önlemler alınabilir.
Araç kazaları da kış aylarının bir diğer risk durumudur. Bu riskler için de mevsimine uygun lastik kullanımı, aracın yolunun aydınlatılması, aracın dış aydınlatmasının sağlanması, kalorifer sisteminin, yağ vb. kontrollerinin aksatılmadan yapılması alınabilecek önlemlerdendir.
Soğuk stresi nedir?
Soğuk stresi, olması gereken düzeyde vücut sıcaklığını koruyamama sebebiyle oluşan ciddi bir tehlikedir. Bu durum, açık havada ya da yapay olarak soğuk iç ortamlarda oluşabilir. Soğuğa maruz kalan çalışanlarda donma ve hipotermi söz konusu olacaktır.
Açık hava çalışanları için riskler, vücuttan ısıyı çeken rüzgar, yağmur ve kar nedeniyle artar ve bu çalışanları soğuk stresine karşı duyarlı hale getirir. Soğuk stresi tüm bu sağlık risklerine ek olarak, iş güvenliğini de tehlikeye atacaktır. Soğuk stresinin en şiddetli aşamaları koordinasyon eksikliği yaşatacaktır.
Uzun süreli soğuk hava maruziyetinde, vücudun kan akışını içeriye çeker. Kol, bacak, el ve ayaklar hızla soğuyarak donma veya donma riskini artırır. Bu donmadan önce ilk aşamadır. Sürekli maruz kalma ile iç sıcaklığımız tehlikeli seviyelere düşer ve vücut ısı üretimini artırmak için titremeye başlar. Devam eden vücut ısısı kaybı hafif, orta veya şiddetli hipotermiye neden olabilir.
Soğuk stresi uyarı işaretleri:
- Hafif – titreme, sersemlik ve şaşkın düşünme
- Orta – şiddetli titreme, yavaş, sığ nefes alma, geveleyerek konuşma ve zayıf koordinasyon
- Şiddetli – bilinç kaybı, çok az veya hiç nefes almama ve zayıf, düzensiz veya nabız yok.
KKD Kullanımına Yönelik Yazımız İçin Tıklayın.
Açık alanda çalışalar için belirtilen yönetmelik maddesi için tıklayınız.