Fabrikalar veya üretim tesisleri İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda diğer sektörlere karşın daha fazla risk barındıran sektörlerdendir. Gürültü, sürekli işler halde olan makinalar, toz, kimyasallar sadece bir kaçı. Üretim sektöründe İSG konusunda kısa bir yazı derledik. İl dört adım için yazımızı takip edin.
Deneyimli bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı veya OSGB ile çalışmak, iş yerinizin faaliyet alanı fark etmeksizin, kurallara, kanunlara uyumlu ve koruma uygulamalarının hazır olduğundan emin olmanın en kolay yoludur.
Üretim Sektöründe İSG İçin İlk 4 Adım
Zamanın değişen şart ve hız algısı sebebi ile risk artmakta ve süreç de olumsuz olarak etkilenmektedir. Ne yazık ki, iş yeri kazaları ve hastalıkları üretkenliği bozabilir ve üretim programınızı geri alabilir. İşçileri tehlikeden uzak tutmak temel önceliktir. Ek olarak, üretim ortamlarında sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınması ve kontrol süreçlerinin yönetimi çok önemlidir. Sağlıkla ilgili veya tıbbi acil durumları önlemek veya bunlara yardımcı olmak için yerinde tıbbi hizmetlere ve kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olmak, çalışanların güvende hissederek daha verimli çalışmasında etkili olacaktır.
Biyolojik izleme:
Parçacık ve kimyasal iletişim, birçok üretim ortamında olası risklerdir. Sistemli olarak çalışanlarınızı izleyin ve riskleri ciddi sorunlara dönüşmeden önce yakalayın.
İşitme koruması:
Bazen, ne kadar yalıtım olursa olsun, gürültü bastırılamaz. Çalışanınızın uzun vadeli işitme sağlığını koruduğunuzdan emin olun.
Solunum koruması:
Çalışanlarınız için solunum koruması sağlayarak, havada hangi parçacıklarla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar işte sağlıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Kötüye kullanım testi:
Çalışanların ağır makinelerle çalışırken dikkatlerinin açık olması esastır. Ekibinizin sahadaki tüm ekipmanla ilgilenecek kadar uyanık olduğundan emin olmak için planlı olun. Olası rahatsızlıkları, uyku durumunu veya geçmişe dayalı bağımlılıklarını kontrol edin.
Üretim sektöründe iş güvenliği nasıl sağlanır?
Genel bir endüstriyel çalışma ortamında çalışırken güvenliği sağlamaya yardımcı olabilecek birkaç genel ipucu vardır. Çalışanlar ve amirler için uygulanabilir bu önlemleri maddeler halinde sıralayalım.
- Çevrenizin farkında olun. Potansiyel tehlikelerin farkında olun ve bunlardan kaçınmak için önlemler alın ya da alınmasını sağlayın.
- Uygun kişisel koruyucu donanımları kullanın. İşçilerin ya da diğer amirlerin işin niteliğine uygun donanımı kullandığından emin olun.
- Güvenlik kurallarına ve düzenlemelerine uyun.
- Eğer odaklanmanızı kaybettiğinizi düşünüyorsanız mola verin.
- Çalışma alanınızın temiz ve düzenli olduğundan emin olun.
- İş için doğru aletin kullanıldığından emin olun.
- Asla hareket halinde bir ekipman üzerinde çalışmayın.
- Ekipmanlar üzerinde herhangi bir bakım veya onarım yapmadan önce, uygun kilitleme/etiketleme prosedürlerini uyguladığınızdan emin olun.
- Kimyasalların doğru şekilde etiketlendiğinden ve sakladığından emin olun.
- Diğer çalışanları olası riskler veya mevcut tehlikeler konusunda uyarın.
- Tehlike hali hazırda mevcutsa çalışmayı durdurun. Güvenliği sağlamak için, her zaman çalışmayı durdurmalı ve tehlikeleri ele almak için gerekli adımları atmalısınız.
Üretim sektöründe Çalışanlar İçin Sorular
Bir iş için faaliyette bulunacak işçiye sorulması gerekenler vardır. Bu soruların sorulması dikkat çeker ve farkındalık merkezini sağlıklı tutar. Üretim sektörü kapsamında sorabileceğiniz bazı sorular ise;
- Sektörümüzün genel güvenlik kuralları nelerdir?
- Kişisel koruyucu donanımınızın ana amacı ya da kullanım şekli nasıldır?
- Kilitleme/etiketleme prosedürlerini uygulama işlemi için ne zaman uygundur?
- Yapılan iş özelinde tehlikeler veya daha önce yaşanılan aksaklıklar nelerdir?
- Tehlikeli bir ortamda çalışırken nasıl sakin ve odaklanmış kalabilirsiniz?