Mesleki işitme kaybı özellikle gürültülü ortamda çalışmak zorunluluğu olan çalışanlar için uzun vadede ciddi risk taşımaktadır. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik’te de işkollarına yönelik belirlemeler yapılmış, yasal bir temel üzerine oturtulmuştur.
Mesleki işitme kaybı nedir?
İşyerinde gürültülü ortamda çalışılması sebebi ile uzun vadede ortaya çıkan duyamama ya da işitme sorunudur.
İşitme kaybı en çok hangi sektör çalışanlarında görülüyor?
- Çekiç, zımba veya benzeri ses yoğunluğu alanında çalışan üretim alanları
- Hava yolları çalışanları veya uçuş ekipleri
- Maden parçalama, taş kesme alanında çalışanlar ve değirmenler
- Motorla çalışan her türlü ekipmanı teste tabi tutan personel,
- Bahçe, tarla makinası çalıştıran çiftçiler
- Ambulans şoförleri
- Fabrika işçileri
- Müzisyenler veya barmenler
- Sporcular
- Güvenlik çalışanları
- İnşaat işçileri
- Motosiklet sürücüleri
- Askeri hizmet sektörü çalışanları
İşitsel yorgunluk nedir?
Uzun vadede sese maruz kalmak işitme kaybının bir ön görüsü veya habercisi kapsamında yorgunluk olarak kendini gösterecektir. Uzun süre dinleyememe ya da sese aşırı tepki verme yorgunluk belirtisidir. Bu durum sadece yüksek seste değil gündelik hayatta da karşımıza çıkacak problemlerden biridir.
Mesleki işitme kaybı yasal durumu
Gürültü sınırlamalarının üstünde bir işyerinde çalışan bir işçi; en az iki yıl, gürültü şiddeti devamlılığı olan ve 85 desibelin üstünde olan işlerde en az 30 gün çalıştığında mesleki işitme kaybından söz edilebilir.
Bu şartları taşımayan kişi için işitme kaybı, mesleki bir rahatsızlık olarak değerlendirilmemektedir.
Ayrıca;
- İş Kolu
- Yapılan iş,
- Kişisel koruyucu kullanımı
- Gürültünün tanımı da değerlendirmeyi etkileyecek kıstaslardandır.
İş Yerinde Gürültü İle Mücadele
İşyeri hekimi, İSG uzmanı ve risk değerlendirme çalışanları tarafından gerekli ölçüm ve izleme çalışmaları gerçekleştirilmelidir.
- İşyeri ortam gürültü ölçümü yapılmalıdır.
- Kişisel gürültüye maruziyet ölçümleri geciktirilmemelidir.
- Gürültü haritası çıkarılmalıdır.
- İşyeri risk değerlendirmesi yapılmalıdır.
- Gürültüyü azaltacak teknik veya mühendislik önlemleri alınmalıdır.
- Kişisel korunma ekipmanlarının kullanımı kontrol edilmelidir.
- Gürültülü ortamda çalışmaya uygun personeller seçilmelidir.
- Riskli bireyler belirlenmelidir.
- Periyodik muayeneler geciktirilmeden yapılmalıdır.
Her yıl milyonlarca işçinin işyerinde zarar verici gürültüye maruz kaldığını tahmin ediliyor. İster bir inşaatta, ister asfaltta çalışıyor olun ya da bir spor sahasında çalışıyor olun, işitme kaybı bir risk olarak ortaya çıkacaktır.
İş Yerinizin Gürültü Seviyesini Öğrenin
İş yerinizde çalışırken ya da normal iletişimde biriyle konuşmak için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa, iş yerinizin gürültü seviyesi 85 desibelin üzerinde olabilir. Bir çalışma alanındaki gürültü seviyelerini ölçmek için çeşitli ses ölçüm cihazları mevcuttur. Bu konuda yetkilendirilmiş kişilerce hem kişisel maruziyet hem de ortam gürültü ölçümleri gerçekleştirilebilir.
Aşağıdaki durumlarda gürültü, iş yerinizde ciddi bir sorun olmaya başlamıştır;
- İşten çıkarken kulaklarınızda çınlama veya uğultu duyuyorsanız
- Bir kol mesafesindeki iş arkadaşınızla konuşurken sizinle bağırarak iletişim kuruluyorsa
- Mesai sonrası geçici işitme kaybı yaşıyorsanız veya şüpheniz varsa mutlaka yetkililere bildirmeli ve tıbbi yardım almalısınız.
Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) Ses Seviyesi Ölçer Uygulaması herkesin bulunduğu ortamdaki ses düzeyini ölçebilmeleri içi bir uygulamayı hayata geçirmişlerdir. Uygulama ücretsiz ve herkes tarafından uygulanabilir. Fakat bu uygulama sadece IOS işletim sistemi ile uyumludur. Deneyin. Bu uygulamanın genel bir fikir vereceğini ve ölçümlerin diğer profesyonel araçlarla da yapılması gerektiğini unutmayın.
Yüksek Sesin Sağlığa Etkileri
Yüksek sese maruz kalmak iç kulağımızdaki sinir uçlarını öldürür. Daha fazla ve uzun süre maruz kalma, daha fazla ölü sinir ucuna neden olur. Sonuç ise, cerrahi veya ilaçla düzeltilemeyen kalıcı işitme kaybıdır . Gürültüye bağlı işitme kaybı, yüksek frekanslı sesleri duyma veya konuşmayı anlama yeteneğinizi sınırlar ve bu da iletişim yeteneğinizi ciddi şekilde bozar. İşitme cihazları yardımcı olabilir, ancak işitme duyunuzu normal haline getirmezler.
Ender OSGB olarak ortam ölçümlerinizi yapıyor gerekli yasal düzenlemelere uygun çalışma sistemleri hakkında uzman kadromuzla danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bize ulaşmak için 0312 354 94 54 numaralı hattı kullanabilir ya da sitemizden çalışma alanlarımıza yönelik bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz.
Kişisel Maruziyet Ölçümü konulu yazımız için tıklayın.