Solunum Koruyucu Ekipman Seçimi

KKD olarak da adlandırılan solunum ekipmanları toz maruziyet riski olan iş yerlerinde kullanılması elzem koruyucu ekipmanlardandır. Bu iş yerleri için solunum koruyucu ekipman seçimi de önem arz eder.
Rahat nefes alabilmeniz için solunum koruyucu ekipman seçerken ve belirlerken dikkat edilmesi bazı unsurları bu yazımızda ele aldık.

Solunum Koruyucu Ekipman Seçimi Nasıl Yapılır?

Ekipmanların seçiminde belli unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar.

Risk Değerlendirmesi Yapın

Herhangi bir solunum koruma ekipmanı satın almadan önce; tehlikeli maddelere maruz kalmanın ortaya çıkardığı riskler değerlendirilmelidir.

Diğer Korunma Yöntemlerinin Kullanıldığından Emin Olun

Maruz kalma kısa süreliyse, mevcut kontrollerin başarısız olması durumunda ek koruma olarak kullanılmalıdır. Bu KKD’ler tek başına yeterli olmayacaktır.

Doğru Solunum Koruma Ekipmanı Kullanın

Solunum maskeleri, kullanıcı solumadan önce havadaki kirleticileri gidermek için filtreler kullanır. Solunum cihazı, kullanıcıya hava silindiri gibi bağımsız, kirlenmemiş bir hava kaynağı sağlayarak, onu düşük oksijenli veya zehirli ortamlar için en iyi seçim haline getirir.
Her kategori için bir maske grubu söz konusudur.

  • Tek kullanımlık yarım maskeler,
  • İnhalasyon valfsiz yarım maskeler,
  • Yeniden kullanılabilir yarım maskeler,
  • Tam yüz maskeleri,
  • Kasklı ve başlıklı motorlu solunum cihazları
  • Tam yüz ya da yarım maskeli güç destekli solunum cihazları,
  • Endüstri tarafından kullanılan en yaygın solunum ekipmanlarıdır.

Solunum Koruyucu Ekipman Seçiminde Uygun Filtre

Solunum maskelerine uygulamada doğru filtre takılması da so derece önemlidir.
Üç filtre tipi vardır:

Partikül filtreleri

Partikül filtreleri, hem katı partikülleri hem de sıvı buğu ve damlacıkları yakalamak için kullanılabilir. Bir ‘P’ işareti ve 1, 2 veya 3 süzme verimliliği numarası ile işaretlenirler. 3 numara ise en yüksek değerdir.

Gaz/buhar filtreleri

Gaz/buhar filtreleri renk kodludur ve hangi maddeye karşı kullanılabileceğini gösteren bir harfle işaretlenmiştir, örneğin amonyak için K, inorganik gazlar ve buharları için B. Kapasiteyi belirtmek için 1, 2 veya 3 sayısı da vardır ve 3 en yüksek sayıdır.

Birleşik filtreler

Hem partiküllere hem de gaz/buharlara karşı korumanın gerekli olduğu durumlar için kombine filtreler mevcuttur. Fakat gaz/buhar için sadece partikül filtreleri ya da partiküller için sadece gaz/buhar filtreleri kullanmayın.

Solunum Koruyucu Ekipman Seçimi Yüz Tipine Uyum

Yüz maskeleri, kullanıcının yüzüyle uyumlu olmalıdır. Aksi halde koruma gerçekleşmeyecektir. Gözlük kullanan ya da sakallı işçiler bu tarz maskeleri kullanmamalıdır.

KKD’nizin uluslararası işaretli (CE gibi) olduğundan emin olun

Bu, ekipmanın tasarımında ve üretiminde belirli standartları karşıladığı anlamına gelir.

Diğer KKD’ler İle Uyumlu Ekipman Kullanın

Kask ve göz koruması gibi başka KKD biçimleri de gerekiyorsa, işverenlerin birlikte çalıştıklarından emin olmaları yasa gereği zorunludur. Uyumsuz RPE ve KKD, koruma seviyesinin düşmesine neden olabilir. Örneğin, ürünün kullanıcının yüzünde yeterli bir sızdırmazlık elde etme kabiliyetine dayanan tek kullanımlık bir partikül respiratörü, bir çift güvenlik gözlüğü mührün burundan ve elmacık kemiklerinden uzaklaşmasına neden olursa etkisiz hale getirilebilir.

Solunum Koruması Gerektiren İş Yerlerinde Havalandırma Önlemleri

İş yerindeki hava kalitesi, işverenlerin aradığı ve ele aldığı ilk tehlikelerden biri olmalıdır. Çünkü soluduğumuz havanın sağlığımız üzerinde doğrudan etkisi vardır. İşçiler inşaat, imalat veya tarım endüstrilerinde çalışıyorlarsa tehlikeli hava kalitelerine karşı daha hassastırlar.

İş Yerinde Havalandırma Sorunları Nasıl Belirlenir?

Havalandırma sistemlerinin düzgün çalışmadığına dair bir belirti var ise, aşağıda sıralayacağımız basit önlemlerle havalandırma sorunlarının nedeni belirlenebilir;

  • Nem veya sıcaklık seviyelerini gözden geçirilmeli.
  • Hava akışının yeterli olup olmadığını kontrol edilmeli.
  • Havanın akış yönünün yeterli olup olmadığını denetlenmeli.
  • Hava dağılımının yeterli olup olmadığı belirlenmeli.
  • Düzgün çalıştığından emin olmak için havalandırma sistemi incelenmeli.
  • İç hava kalitesi ile ilgili herhangi bir alanı belirlemek için bir inceleme kontrol listesi kullanın. (tavanların veya zeminlerin küflenmediğinden emin olmak, kirlilik kaynaklarını kontrol etmek, nemlendiricilerin ve klimaların çalıştığından emin olmak)

İş yeri havalandırma sistemlerine bakım yapmasıiçin bir uzman ile çalışılmalıdır. Havalandırma sistemlerinin servis ve bakımı

  • Düzenli denetimlerin planlanması.
  • Hasarlı, arızalı veya arızalı bileşenlerin onarımı veya değiştirilmesi gerekir.

Havalandırma işçilerin sağlığını nasıl etkiler?

Zayıf havalandırma sistemleri potansiyel sağlık sorunlarına neden olabilir ve bu da verimliliğin düşmesine veya hastalık izinlerinin artmasına neden olabilir. Yetersiz havalandırma, işçilerin şu sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir:

  • Yorgunluk, uyuşukluk ya da zayıf konsantrasyon
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Solunum yolu enfeksiyonu, nefes darlığı, öksürme ve hapşırma
  • Aşırı duyarlılık ve alerji
  • Kuru veya tahriş olmuş boğaz, gözler, burun ve cilt.

KKD’ler için yasal süreci takip etmek için tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir