Tekstil sektörünün eğirme, boyama, baskı vb. çeşitli bölümleri bulunmaktadır. Bu sektörlerdeki pek çok tehlike ve risk, profesyonellerin fiziksel ve zihinsel sağlığını etkilemektedir. Tekstil sektöründe meslek hastalıkları; gürültüye bağlı işitme kaybı, kalp ve görme ile ilgili hastalıklar, nörotoksisite ve diğer cilt hastalıklarıdır.
Yapılan son araştırmalar, pamuğun tarladan makine kullanılarak toplanmasıyla oluşan toz veya döküntü miktarının, pamuğun elle toplanmasından daha önemli olduğunu göstermiştir. İşçiler pamuk, yün, keten, kenevir, sisal ve diğer çeşitli malzemelerden kaynaklanan toza maruz kalmaktadır. Bu toz parçacıkları solunduğunda solunum yolu yoluyla akciğerlere girerek işçilerde çeşitli solunum bozukluklarına yol açmaktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda ise olası rahatsızlıklar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
Tekstil Sektöründe Meslek Hastalıkları – Pamuk Tozu
Bissinoz
Pamuk tozuna uzun süre maruz kalmak, genellikle kahverengi akciğer olarak bilinen, byssinosis adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Bissinoz bronşitten çok farklıdır. Hastalık başlangıçta nefes almada zorluk yaratır, daha sonra ciddi ve ömür boyu sürecek bir sakatlığa dönüşür.
Diffüz Akciğer Hastalığı
Bu tip hastalık, akciğerler ve alveoller arasındaki interstisyel bağ dokusunun dejenerasyonu ile karakterize edilir. Bağ dokuları, nefes alma sırasında uygun bir uyum sağlamak için alveollere stabilite sağlar.
Kuru öksürük
Pamuk tozuna maruz kalan bölgede çalışan işçiler kronik öksürükten etkileniyor. Kronik öksürük, genellikle 3 aydan uzun süren kalıcı öksürük ile karakterize edilen normal astımdan farklıdır. Alerjik pamuk tozunun solunması boğazı tahriş ederek kuru öksürüğe neden olur.
Nefes Almada Rahatsızlık ve Göğüs Darlığı
Pamuk tozuna maruz kalan ve maruz kalmayan işçiler arasında nefes alma yeteneği açısından önemli bir fark vardır. Yürütülen bir çalışmada, doğrudan maruz kalmayan kişilerin %7,2’sinde göğüs daralması ve ayrıca %9,9’unda solunum sıkıntısı yaşandığı tespit edilmiştir. Toza maruz kalan işçilerde ise bu oralar %16,5 oranındadır.
Tekstil Sektöründe Kimyasallar
Toksik Karaciğer Hastalığı
Aramid elyaflarda kullanılan dimetilformamid, askeri kumaşların büyük bir yüzdesine katkıda bulunan mükemmel özelliklere sahip bir çözücüdür. Dimetilformamid, kanser ya da toksik karaciğer hastalığından sorumlu kanserojen bir kimyasaldır. Ayrıca kadın üreme sistemini de etkiler ve ayrıca doğum kusurlarına yol açar.
Tekstil Sektöründe Gürültü
Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı (NIHL)
Tekstil endüstrisinde gürültü, istenmeyen herhangi bir sinyali ifade eder. İşleme bölümündeki yüksek gürültü seviyeleri ömür boyu işitme kaybına neden olabilir. Sürekli gürültü, darbe gürültüsü ve ayrıca süreksiz gürültü gibi farklı gürültü sınıflandırmaları mevcuttur. Tekstil endüstrisinin çeşitli bölümlerinde gürültü 40 dBA ila 100 dBA arasında değişmektedir.
Diğer yazılarımızdan haberdar olmak için tıklayın.
Tekstil Sektöründe İSG Risk ve Önlemleri yazımız için tıklayın.