Yüz koruma, güvenlik gözlükleri, gözlükler, solunum maskeleri ve çeşitli yüz siperleri dahil olmak üzere yüze takılan özel kişisel koruyucu ekipmanları ve alınan diğer önlemleri ifade eder. Yüz korumaya yönelik olan KKD gözleri, burnu ve yüzün geri kalan kısmını kimyasal yanıklar, havadaki zehirli parçacıklar ve radyasyon gibi işyeri tehlikelerine karşı korur. İmalat, inşaat, madencilik ve sağlık hizmetlerinde çalışan işçilerin güvenliği için yasal zorunluluğu olan ekipmanlardır,
Yüz Korumanın Önemi
Yapılan İSG araştırmalarına göre, her yıl 2 bine kadar işçi uygun yüz koruyucu KKD’nin kullanılmaması nedeniyle göz yaralanmasına maruz kalıyor . Bu sayının üçte biri acil serviste tedavilere yol açıyor. Bazıları o kadar şanslı değil çünkü hasar körlüğe neden oluyor.
Yüz Koruma Ekipmanı Takılarak Önlenebilecek Tehlikeler
Fiziksel etki
İnşaat işçileri, marangozlar ve madenciler çoğunlukla parçaların göze girmesi, çarpması veya çizilmesi riski altındadır.
Kimyasal sıçramalar ve termal yanıklar
Laboratuvar teknisyenleri, kimyasal tesis operatörleri ve atık su arıtma çalışanları, uygun KKD’ler olmadan kostik kimyasallarla uğraştıklarında bu yaralanmalara maruz kalabilirler .
Zehirli dumanlar
Zehirli gazların solunması, solunum yollarını tahriş edebilir. Ayrıca solunum cihazı takmadıkları takdirde itfaiyecileri, havayolu personelini, temizlikçileri ve tıbbi personeli boğabilir.
Biyolojik ajanlar
Tıbbi personel, bilim adamları veya laboratuvar çalışanları, koruyucu donanımları olmadığında kendilerini ve başkalarını riske atabilecek bulaşıcı hastalıklara, kanserojenlere ve mutajenlere karşı hassastır.
Isı ve alev
Lehimleme veya kaynaklamadan kaynaklanan kıvılcımlar veya sıçramalar göze veya cilde çarparak doku lezyonlarına neden olabilir. Fırınlardan veya metal dökümhanelerinden gelen parlama bile gözlerde uzun süreli hasara neden olabilir.
Havadaki parçacıklar
DSÖ, kuru koşullara (orman yangınları gibi) neden olan doğal afetler ile göz ve akciğer hasarı arasında bağlantı kurmuştur . Her gün benzer bir ortama maruz kalan maden ve inşaat işçileri için risk daha fazladır.
Yüz Koruma Ekipmanı Türleri
Yüz için çok sayıda koruyucu donanım bulunmaktadır . Bazıları kasklara takılabilirken bazıları sadece yüzün belirli kısımlarını koruyor. Her birinin, kullanıcının yaptığı işin türüne bağlı olarak özel bir uygulaması veya özelliği vardır.
Genel koruyucu gözlükler
Sert, şeffaf plastikten yapılmış olan bu darbeye dayanıklı gözlükler, elmacık kemiklerini kaplayan geniş mercek çerçevelerine sahiptir.
Toz gözlükleri
Doğrudan havalandırmalı gözlükler olarak da bilinen, merceklerin etrafında köpük veya kauçuk bulunan bu sıkı oturan gözlükler, inşaat kalıntıları gibi ince parçacıkların gözlüklerin içine girmesini önler.
Sıvıya dayanıklı kalkanlar
Bunlar biyolojik sıvılara karşı dayanıklıdır. Ancak kostik sıvılarla çalışırken bunlar kullanılmamalıdır.
Kimyasal sıçrama gözlükleri
Bu sıkı oturan göz koruması, yüzün üst yarısını kaplar. Ayrıca gözleri kazara meydana gelen kimyasal sıçramalardan korur.
Lazer güvenlik gözlükleri
Adından da anlaşılacağı gibi, bu koruyucu donanım ışığın gözlere girmesini filtreler. Bu, iletilen ışığın dalga boyuna bağlı olarak farklı renklerde gelir.
Tam yüz siperleri
Standart gözlük veya koruyucu gözlüklerin aksine, alnın tüm genişliğini kaplar. Kaşların üstünden çeneye kadar uzanır. Genellikle UV korumalı sertleştirilmiş plastikten yapılmıştır.
Kaynak maskesi
Tam yüz siperliği gibi bu da yüzün tamamını kaplar. Ancak bu, yüzü ve gözleri radyant enerjiden, kıvılcımdan ve metal sıçramasından korumak için filtrelenmiş lensli vulkanize cam elyafından yapılmıştır
Solunum maskeleri
Sağlık tesislerinde ve diğer laboratuvar ortamlarında tercih edilen yüz maskesi, yüze yakından uyacak şekilde tasarlandığı ve havadaki mikroskobik parçacıkları filtreleyebildiği için N95’tir .
PAPR (Motorlu Hava Temizleme Solunum Cihazı)
Bu göz ve yüz koruması, göğsüne kadar başın tamamını kapsar. Pille çalışan ve HEPA filtrelerle donatılmış olan PAPR, aerosol parçacıklarının üretildiği yüksek riskli prosedürlerde giyilir.