Otoban ya da şehir içinde gerçekleştirilen yol yapımı hiç bitmeyen bir ihtiyaç olarak her gün önümüze çıkan bir risk olmaya devam ediyor. Gerçekleştirilen bu inşaat işleleri sadece yol inşaatında çalışanlar için değil aynı zamanda yavaşlayan trafiğin de zorlayıcı etkisiyle sürücüler için de bir risk unsuru. Yol inşaatı kazaları ve risk unsurlarını sizler için derledik.
Yol Çalışmaları Kazaları Neden Artırır?
Çalışma bölgelerinde kaza oluşturabilecek birçok faktör vardır. Düşük görüş mesafesi ve şeritlerin kapanması nedeniyle değişen trafik düzenleri, nereye gidileceğini görmeyi zorlaştırabilir. Bu riskler geceleri ve sert havalarda artar. Sabırsız sürücülerin öfkesi ise kazaların tek sebebi değildir. Trafiğe eklenen çok sayıda ekstra inşaat aracı, engebeli yüzeyler, dar şeritler kişileri hazırlıksız yakalanabilir.
Yol İnşaatı Kazaları Nedenleri
Gerçekleştirilen onarım çalışmalarında iş bölgesi kazalarının en yaygın nedenleri şunlardır:
- İnşaat Bariyerleriyle Yanlışlıkla Temas
- Dikkatsiz Sürücüler
- Değişen Trafik Düzenleri ve İş Araçları
- İnşaat Atıkları veya Yol Malzemeleri
Yol İnşaat İşçileri İçin Yaygın Çalışma Alanı Yaralanmaları
Kuşkusuz, yol yapım işçileri tarafından bildirilen en yaygın yaralanma, hareket halindeki bir aracın çarpmasıdır. İnşaat, tüm işyeri ölümlerinin yüzde 20’sinden sorumludur.
- Düşme
- Elektriğe maruz kalma
- Ezilme Yaralanmaları ya da
- İş Makinalarının Karıştığı Kazalar
Yol İnşaatı Kazaları İçin Alınacak Önlemler
Görünürlüğü yüksek giysiler giyin
Güvenlik Kıyafetleri ve Aksesuarları Standardına uyan giysiler giyin. Buna floresan veya yansıtıcı malzemelerden yapılmış kol bantları, şapkalar ve yelekler dahildir.
Potansiyel tehlikeleri tanımlayın
Çalışma alanında gözlemci olun, etrafınızdaki potansiyel tehlikeleri not edin. Makineleri çalıştırırken daima kör noktalarınızı kontrol edin. Ayrıca hareketli inşaat ekipmanları için güvenlik önlemlerine uyun.
Şantiye ekipmanlarının farkında olun
Şantiye ekipmanlarının yanı sıra şantiyeye giren ve çıkan araçlara dikkat edin. Nerede yürümenin yasak olduğunu bilmek için şeritleri kullanın.
Gözcüleri kullanın
Araçlara ekipman yüklerken ve boşaltırken daima gözcü kullanın. Bir gözcü olarak, nerede durmanın güvenli olduğunu ve araç operatörleriyle iletişim kurmak için hangi hareketleri kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.
İletişim sinyallerini anlayın ve kullanın
Ekibin her üyesi aynı iletişim sinyallerini anlamalı ve kullanmalıdır. Ekipman yüklerken ve boşaltırken veya şantiyeye girerken veya çıkarken, herkesin karşılıklı güvenliğini sağlamak için her zaman çevrenizdeki işçilerle iletişim kumalıdır.
Ekipmana el freni uygulayın
İnşaat araçlarını veya ekipmanını durdurduktan sonra daima el frenini çekin. Eğimli bir yere park ederken, fazladan bir önlem olarak lastiklerin arkasında veya önünde uygun bloğu kullanın.
Emniyet kemeri takın
Emniyet kemeri takmadan asla inşaat makinesi veya iş aracı çalıştırmayın. Yolculuğun ne kadar kısa olduğu önemli değil, her zaman kemerinizi bağlayın.
Şantiye araçlarının çevresinde dikkatli olun
İster bir araç kullanıyor olun, ister bir makine parçasına yaklaşıyor olun, en yüksek derecede dikkatli olun. Asla bir aracın operatörünün sizi gördüğünü varsaymayın – yola yaklaşmadan veya karşıya geçmeden önce her zaman araç operatörüne ekipmanı kapatması için sinyal verin ve sürücüden onay alın.
Su kaybınıza dikkat edin, düzenli su için
Araçlara yaklaşmadan önce daima bir araç veya makine operatörünün sizi gördüğünden emin olun.
Karayolları Gnel Müdürlüğü’ne ait mevzuat için tıklayın.
Danışmanlık ve diğer hizmetler için bize ulaşın.